Her er de største gulvtrends lige nu – og i fremtiden

Foto: Sildeben i stort mønster.
Profilbillede
dato

Hvilke gulvtyper hitter hos danskerne lige nu – og hvilke nye og overraskende trends kommer vi til at se i fremtiden? Det giver den erfarne indretningsarkitekt Tine Hundrup og gulvvirksomheden Timberman her et bud på.

Mange danskere er i øjeblikket ved at renovere deres bolig, men hvad skal man egentlig gå efter, hvis man vil være med på de største tendenser inden for gulve lige nu – eller være firstmover på kommende trends?

"Når man står og skal renovere sit hus eller sin lejlighed, er det vigtigt at have fokus på gulvene, fordi de har stor betydning for boligens værdi. Derfor er det også godt at vide, hvad der er populært, og hvilke langsigtede tendenser mange danskere vil gå efter fremadrettet," siger Martin Mosegaard, der er salgskonsulent hos gulvvirksomheden Timberman.

Sammen med indretningsarkitekt Tine Hundrup, der har mere end 25 års erfaring med at hjælpe danskerne i deres boligindretning, giver Timberman således her et overblik over de hotteste trends lige nu og et kvalificeret bud på nye og anderledes toner inden for gulve.

Klassisk egetræ
En langvarig tendens, der er kommet for at blive, er ifølge Tine Hundrup det klassiske egetræsgulv:

"Egetræsgulvet har et naturligt, varmt og roligt udtryk, som passer godt ind i de fleste boliger. Samtidig er det en hård kvalitetstræsort, der er robust og slidstærk, og det er derfor blevet det klassiske valg for mange. Samtidig er det muligt at tone gulvet og på den måde skabe personlig variation, så det for eksempel enten får en mere lys eller gylden tone alt efter behandling."


Foto: Klassisk egetræ med brede planker.

Lange og brede planker
En stor tendens, der er blevet større inden for de seneste år, er ifølge Tine Hundrup ekstra lange og brede planker – gerne i egetræ.

"De seneste 10-20 år har vi langsomt bevæget os væk parketgulvene med mange små stave og hen imod trægulve med lange og brede planker. De ekstra store planker giver et klassisk og eksklusivt udtryk og skaber dermed en ubrudt flade, som skaber en rolig og harmonisk stemning i rummet."

Sildeben – gerne i stort mønster
Vi har dog ikke bevæget os helt væk fra stavgulvet – de skal bare ligge i et helt særligt mønster, nemlig sildeben:

"Sildebensmønsteret har virkelig fået fat i danskerne inden for de seneste par år, og særligt hvis stavene er ekstra store som eksempelvis Timbermans Charlottenlund-designparket, da det giver et mere moderne og roligt look. Man kan sammenligne det lidt med Royal Copenhagens megamusselmalede stel, der gav det traditionelle musselmalede stel en moderne opdatering."

Bæredygtig kork
Bæredygtighed er en langsigtet trend, der i stigende grad begynder at vinde indpas, og Tine Hundrup oplever derfor også, at flere af hendes klienter er opmærksomme på klimaet i forhold til boligindretningen:

"Der er en stigende klimabevidsthed, som nu så småt også begynder at vise sig på gulvfronten. Vi ser derfor, at flere vælger gulve af bæredygtige materialer som kork, der kan være med til at reducere CO2-udledningen. Det tror jeg helt sikkert, at vi kommer til at se mere af i de kommende år."


Foto: Bæredygtig kork. 

Fremtidens gulv: det nye sort
Skal Tine Hundrup forsøge at spå om fremtidens trends og tendenser, vil meldingen for de fleste nok være overraskende:

"Mørke gulve. Det bliver det nye sort inden for gulve i løbet af de kommende år. Vi begynder at blive trætte af de lyse gulve, som har domineret indretningen i de sidste årtier, og vil derfor have noget nyt og anderledes, der giver kant og kan skabe hygge. Sortolierede gulve og andre mørke gulve, tror jeg derfor, bliver et stort hit."

Hun tilføjer, at tendensen allerede er begyndt at vise sig hos det mest fremsynede erhvervsliv. På Ruths Hotel i Skagen, hvor Tine Hundrup er fast indretningsarkitekt, er der eksempelvis netop blevet lagt et mørkt gulv i pejsestuen.

Kilde: Timberman A/S