Mand dømt for at fremstille 41 millioner ulovlige cigaretter

Profilbillede
dato

En 33-årig ukrainsk mand blev onsdag ved Retten i Kolding idømt fire års fængsel og udvist af Danmark for bestandigt for at have været med til at fremstille flere millioner ulovlige cigaretter på en fabrik i Vamdrup.

Den 33-årige er en af 13 mænd, som den 2. marts blev anholdt under en stor politiaktion mod en illegal cigaretfabrik på en landejendom ved Vamdrup tæt på Kolding. Under aktionen blev der beslaglagt omkring 11 millioner cigaretter, flere tons råtobak og en større mængde professionelt produktionsudstyr. 

Desuden blev han idømt en tillægsbøde på hele 71 millioner kroner, som svarer til hvad statskassen gik glip af i tobaksafgifter. 

Det er Særlig Efterforskning Vest, der har stået bag efterforskningen, og undervejs har de fået assistance af Europol, Skattestyrelsen, Toldstyrelsen og flere udenlandske politimyndigheder. 

Godt internationalt politisamarbejde

I Retten i Kolding blev den 33-årige dømt for i en periode fra november sidste år til marts i år at have været med til at fremstille mindst 41 millioner ulovlige cigaretter på fabrikken, hvorved statskassen blev unddraget mere end 71 mio. kr. i tobaksafgifter.

”Det er et meget organiseret netværk, der har grene i flere lande, og derfor har det internationale politisamarbejde i denne sag også været helt afgørende. Det er mig bekendt første gang, vi ser en lignende sag i Danmark, og det er et meget betydelig afgiftsbeløb, som den danske stat er gået glip af. Jeg er tilfreds med, at den 33-årige både blev idømt en længere fængselsstraf og en stor bøde”, siger anklager Jacob Gents. 

Alle de mænd, der blev anholdt på cigaretfabrikken, er fra Ukraine eller Polen, og efter aktionen i marts, blev yderligere en person anholdt og varetægtsfængslet. Den 33-årige er den første af de i alt 14 anholdte i sagen, der har fået dom. 

Den 33-årige erkendte forholdet og udbad sig betænkningstid i forhold til at anke sagen. Han blev fortsat varetægtsfængslet efter domsafsigelsen.

Kilde: Østjyllands Politi